5 maatregelen waarom tijdelijk verhuren eenvoudiger wordt

5 maatregelen waarom tijdelijk verhuren eenvoudiger wordt

Langdurige huurcontracten kunnen een nachtmerrie zijn voor eigenaren. Het is een belangrijke reden waarom verhuurders vaak nog niet kiezen voor het aanbieden van hun woonruimte. Voor de verhuurder betekent vaak een te grote onzekerheid. Daardoor worden geschikte woningen niet op de woningmarkt aangeboden als huurwoning. Het kabinet wil voor verhuurders deze drempel verlagen. Het is voornemens om meer mogelijkheden te creëren als het gaat om tijdelijke huurcontracten. Hiervoor wordt er door het kabinet gewerkt aan een vijftal maatregelen.

 1. Nieuwe overeenkomst voor tijdelijke verhuur.tijdelijke-huurcontracten
  Er wordt gewerkt aan een contract voor bepaalde tijd met een maximum looptijd van 2 jaar.
 2. Tijdelijke verhuur wordt ook mogelijk voor starters en grote gezinnen.
  Tot nu toe genieten alleen studenten van deze mogelijkheid om tijdelijk een woning te kunnen huren.
 3. Verhuren woning wordt mogelijk bij afwezigheid.
  Is de eigenaar van de woning voor langere tijd weg en wil deze de woning graag weer bewonen bij terugkomst? Dan kan hij ervoor kiezen om de woning tijdelijk te verhuren.
 4. Verhuren van te koop staande huurwoning.
  Staat de huurwoning te koop, dan kan deze tijdelijk worden verhuurd. Dit voorkomt ook dat de huiseigenaar in financiële nood komt met alle gevolgen van dien.
 5. Verhuur van studentenwoningen voor promovendi.
  Het moet mogelijk worden om voor mensen die bezig zijn met een promotieonderzoek een studentenwoning tijdelijk te huren.

Door deze versoepelingen is het de bedoeling dat vraag en aanbod van huurwoningen meer met elkaar in overeenstemming zullen zijn. Op het moment is de verhouding tussen vraag en aanbod huurwoningen erg scheef. Voor zowel de verhuurders als de huurders (met name voor starters, grote gezinnen en promovendi) hebben deze nog door te voeren maatregelen dus voordelen. Het is nog even afwachten wanneer het kabinet definitief een besluit vormt, maar dat er veranderingen komen is zeker.