Aanbod huurwoningen blijft achter bij vraag

Huurwoningen
Het huidige aanbod huurwoningen is nog altijd niet genoeg om te voldoen aan de vraag vanuit de markt. De vraag naar huurwoningen zal in 2016 wederom toenemen.

Toenemende vraag naar huurwoningen heeft een aantal oorzaken

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius, is er met name in de Randstad een groot tekort aan woningen in de vrije sector. “Er is een groeiende groep mensen met een middeninkomen geïnteresseerd in luxe huurwoningen in de stad. Een koopwoning is voor deze categorie om een veelvoud van redenen niet interessant. Zo is huren bijvoorbeeld een flexibel alternatief voor mensen aan het begin van hun carrière, mensen die scheiden of juist voor mensen die voor het eerst gaan samenwonen. Deze mensen komen veelal in verband met hun inkomen, niet in aanmerking voor een sociale huurwoning met überhaupt wachtlijsten van gemiddeld acht jaar. Zij zijn in de Randstad veelal aangewezen op het schaarse aantal woningen dat door andere particulieren wordt verhuurd.”

 

Klein herstel nieuwbouw voor verhuur

Daarnaast zal de nieuwbouw de aankomende jaren herstellen, maar dit zal voornamelijk om koopwoningen gaan. Oude woningen van beleggers en woningcooperaties zullen gesloopt moeten worden en een deel zal naar verwachting verkocht worden. Per saldo zullen er meer huurwoningen verdwijnen dan dat er bijkomen.

Voor huurders betekend dit méér concurrentie in de zoektocht naar een geschikte woning.
Expatriates op zoek naar een huurwoning vallen binnen de groep middeninkomens geinteresseerd in luxe woningen en zullen dus ook meer moeite ervaren bij het vinden van een geschikte huurwoning.
Voor verhuurders betekend dit naast méér keuze binnen een pool geschikte huurders en hogere huurprijzen ook kortere periodes van leegstand.

De schaarste op de verhuurmarkt is des te meer reden om een woning tijdelijk aan te bieden op de verhuurmarkt.
Voor meer informatie over de mogelijkheden omtrent het verhuren van uw woning kunt u contact opnemen met een van onze consultants.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *