De Brexit nadelig? Niet voor Amsterdam!

Dat de Britten voor de Brexit stemden werd met verontwaardiging ontvangen in vrijwel heel Europa. Op Amsterdam na. De hoofdstad kan zich namelijk opmaken voor een toestroom van nieuwe hoofdkantoren. Het Londense kantoor district The City krijgt geen voorkeursbehandeling in de Brexit-onderhandelingen en is bereid om bedrijven te laten vertrekken. Dus ruiken ze in Amsterdam nu nieuwe kansen. Bedrijven die uit Londen vertrekken zijn uiteraard op zoek naar onderdak. Met Amsterdam als potentiële nieuwe gastheer.

brexit-amsterdam

De één z’n dood is de ander z’n brood

De Britse overheid realiseert zich inmiddels maar al te goed dat een deel van de bedrijven Londen zal verlaten als gevolg van de Brexit. Grote ondernemingen met een hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk vrezen namelijk dat de Brexit de bedrijfsvoering vanuit Londen zal bemoeilijken. Volgens aanwezigen bij een vergadering tussen het bedrijfsleven en de Britse overheid is er een consensus dat verschillende bedrijven de Britse hoofdstad zullen verlaten en voor andere financiële centra zullen kiezen. Frankfurt, Parijs en Amsterdam gelden nu als de meest genoemde namen. Dat nieuws is in deze steden met luid geluid ontvangen. Voor de Britse hoofdstad betekent de massale verhuizing een mokerslag, maar in Amsterdam kijkt men met grote ogen toe. Op de achtergrond wordt er daarom al voorzichtig gestreden om de gunst van deze partijen. De één z’n dood is immers de ander z’n brood.

Massale verhuizing naar de Zuidas?

In de Nederlandse hoofdstad wordt al voorzichtig gespeculeerd over de eventuele rol als nieuw financieel centrum. Volgens het Economisch Bureau van ING hebben zowel Amsterdam als Frankfurt uitstekende papieren om vertrekkende bedrijven uit Londen aan te trekken. Toch is Frankfurt met de ECB-zetel en het cluster daaromheen hoogstwaarschijnlijk het eerste alternatief voor banken, is het bureau van mening. Amsterdam heeft aan de andere kant weer goede papieren voor bedrijven die op zoek zijn naar een innovatief klimaat. In vergelijking met andere steden zijn de kosten voor levensonderhoud in Amsterdam bovendien nog altijd relatief laag, wat het aantrekken van kwalitatief personeel bevordert. In bepaalde niches, zoals pensioenbeheer of institutionele beleggers, zou Nederland zelfs een bovengemiddeld interessante optie zijn. Aan het einde van de rit gaat het waarschijnlijk om een herschikking van activiteiten die worden verspreid over meerdere steden. Het is nu aan Amsterdam om zich te richten op de activiteiten waar de meeste kansen liggen. En uiteraard om de vriendelijke gastheer te spelen.