Een huis kopen en verhuren in Rotterdam

Ben u van plan een huis te kopen en verhuren in Rotterdam?

Tegenwoordig is de rente zo laag dat sparen voor velen niet meer interessant is. Met beleggen kan er tegenwoordig en hoger rendement behaald worden dan met sparen op de bank.
Om meer rendement op uw spaargeld te behalen kunt u beleggen in obligaties en/of aandelen, maar dit is een investering die weinig gevoel oproept. Om uw spaargeld te laten renderen met een investering die meer gevoel oproept, kunt u uw spaargeld in een fysieke belegging stoppen zoals een woning.

Investeren in vastgoed is een totaal andere investering dan in aandelen. Waar zou u op moeten letten bij het investeren in vastgoed om uw investering optimaal te laten renderen?

Eerste investering in Rotterdam

Als particulier begint u hoogstwaarschijnlijk niet (direct) met het investeren in commercieel vastgoed zoals winkels, kantoren of bedrijfsruimten. Commercieel vastgoed heeft simpelweg een hoog prijskaartje en is lastig om als investering goed te spreiden.  Investeren in vastgoed staat niet gelijk aan snel cashen. Houd een horizon van ongeveer vijftien à twintig jaar aan. Na deze periode worden de onderhoudskosten ook hoger en dat snijdt uiteraard in het rendement. Het voordeel hiervan is dat u niet zo afhankelijk bent als de huizenprijzen in een bepaalde periode dalen.

De meeste investeerders beginnen met een woonhuis/appartement in een aantrekkelijke stad. De Amsterdamse woningmarkt op dit moment ‘booming’ en woningen worden ver boven de vraagprijs verkocht. Toch wilt u wel een investering in een stad waar de woningen nog betaalbaar zijn maar die ook zullen beloven te stijgen.

Op de woningmarkt zijn er genoeg keuzemogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor eengezinshuurwoningen, studentenkamers, huizen, appartementen, vakantiehuizen. Het is wel zaak om de markt voor een specifieke categorie goed te analyseren. Is er wel behoefte aan studentenkamers in mijn buurt? Hoeveel huur kunt u vragen? Welke faciliteiten zijn er in de buurt?

Verhuren in Rotterdam

Nu is er natuurlijk nooit een garantie dat u het gewenste rendement haalt binnen de gewenste periode, maar er is wel een groot deel te sturen door goed op te letten op welke locatie u koopt. Locatie is en blijft één van de belangrijkste pijlers die het rendement van uw investering bepalen. Kenners van de vastgoedmarkt adviseren om te investering in appartementen in het centrum van Rotterdam. Rotterdam wordt een steeds belangrijkere spil in het handelsnetwerk van Nederland, met name door de actieve haven van Rotterdam.  Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zet met zijn Woonvisie 2030 nadrukkelijk in op meer woningen voor hoogopgeleiden en beter betaalden. Dat zijn immers de pareltjes die de stad in het digitale tijdperk glans moeten geven.
Verhuurmakelaar Raoul Geurdes ervaart naar eigen zeggen elke dag dat er een ‘enorme behoefte’ is aan woningen in het hogere segment, vooral in de binnenstad. Hij ziet niet alleen hoogopgeleiden als doelgroep. ‘Ik merk dat ook veel ouderen die naar de randgemeenten of buitenwijken zijn vertrokken, weer naar de Rotterdamse binnenstad terug willen.’

Vaak wordt aangeraden om te investeren in kleine woningen of appartementen. Denk aan woningen tussen de 50m2 en 90m2.  “Deze zijn gemakkelijk te verhuren aan alleenstaanden expats en andere mensen met één inkomen.”

En een (goede) huurder hebben is toch wel fijn. Het kan zomaar zijn dat uw huis leeg komt te staan en u geen inkomsten heeft, maar wel kosten maakt. Het zijn risico’s waar u als vastgoedinvesteerder rekening mee dient te houden.

Kennis van Verhuurregelgeving up-to-date

Wilt u uw investering gaan verhuren, zorg dan dat u goed op de hoogte bent van de regels omtrent het verhuren van uw woning in Rotterdam. De portfolio managers van Principle Properties Rotterdam kunnen u advies geven omtrent de regels van het verhuren in Rotterdam en heeft toegang tot een grote pool van potentiële huurders.