Wat de maximale huurverhoging betekent voor de verhuurder

Wat de maximale huurverhoging betekent voor de verhuurder

Er gaat het één en ander veranderen per 1 juli 2016 met betrekking tot de huren van sociale en zelfstandige huurwoningen. De verhuurder mag per deze datum de huur van een zelfstandige huurwoning, zoals een eengezinswoning, appartement of portiekwoning, voor de huurder met een vastgesteld maximaal percentage verhogen. Voor de vrije sector geldt deze veranderingen niet.

Berekenen van de nieuwe huurprijshuurverhogingen-2016

De nieuwe huurprijs komt maximaal 2,1 tot 4,6% hoger te liggen dan de huidige huurprijs. Het percentage waarmee de huurprijs omhoog gaat is mede afhankelijk van het inkomen van de huurder. Zo gaat voor een huishouden, met een inkomen tot jaarlijks € 34.678, de huur het minst omhoog. Een huishouden dat jaarlijks boven de € 44.360 inkomen heeft, komt uit in het hoogste percentage aan huurverhoging. Deze verandering komt exact 3 jaar nadat de extra inkomensafhankelijke huurverhoging is ingesteld voor huurders die een middeninkomen of een hoger inkomen hebben.

Betere doorstroming op de woningmarkt

Deze nieuwe maatregel is een reactie op het tekort aan huurwoningen. Het moet ervoor zorgen dat er een betere doorstroming op de woningmarkt ontstaat. Belangrijk om te weten is dat de verhuurder niet verplicht is om deze nieuwe huurverhoging ook daadwerkelijk door te voeren. Per jaar bekijkt de regering met welk percentage de huurprijzen omhoog kunnen gaan. Voor de verhuurder is het belangrijk om te weten dat er diverse regels verbonden zijn aan het verhogen van de huur. Deze regels kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook meer informatie over de maximale huurverhoging per 1 juli 2016.