Hoeveel huur gevraagd mag worden voor een woning, hangt af van de zogenaamde puntentelling. Hoe meer punten de woning heeft, hoe hoger de maximale huurprijs. Voornamelijk het woonoppervlak, het voorzieningenniveau en het energielabel zijn hiervoor bepalend. Een woning moet minimaal 146 punten behalen voor verhuur in de vrije sector. Als uw woning in de vrije sector valt, dan bent u vrij in het bepalen van de huurprijs.
Er zijn aparte puntensystemen voor zelfstandige woningen en onzelfstandige woningen. Daarnaast gelden er bijzondere regels voor woningen in een serviceflat en voor monumentenwoningen.
In het puntensysteem (woningwaarderingsstelsel) krijgen zelfstandige woningen punten voor:
- de oppervlakte van de woning;
- het aantal door c.v. of stadsverwarming verwarmde vertrekken;
- het energielabel;
- keukenuitrusting;
- sanitaire voorzieningen;
- grootte van balkon/tuin/terras;
- het soort woning (eengezinswoning of etagewoning);
- gehandicaptenvoorzieningen.
Een aantal soorten huurwoningen kan extra punten krijgen bovenop de punten van het puntensysteem. Het gaat dan om:
Wijzigingen
Per 1 oktober 2015 is het puntensysteem gewijzigd: de WOZ-waarde van de woning telt mee bij de berekening van het aantal punten. Woonomgeving, hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast door verkeer) en woonvorm (eengezinswoning, flat) tellen niet meer mee. Ook zijn de schaarstepunten vervallen. De wijzigingen gelden alleen voor zelfstandige woonruimtes (ook voor bestaande huurcontracten).
Doe de check
Onder een wettelijk vastgestelde grens is de huur gemaximaliseerd (sociale huur), daarboven geldt de marktprijs (vrije sector huur) en kunt u zelf bepalen welke huurprijs u vraagt. Een woning moet minimaal 146 punten behalen voor verhuur in de vrije sector. De huurprijs die hiermee samenhangt bedraagt:
-Tot juni 2016: 713,68
-Vanaf juli 2016: 717.97
Met een puntentelling voorkomt u een geschil over de hoogte van de huur met een huurder. Een huurder kan namelijk binnen 6 maanden na ingang van het huurcontract naar de huurcommissie om de huurprijs te controleren.
U kunt zelf een goede inschatting maken met de Puntentellingcheck voor zelfstandige of onzelfstandige woonruimte (kamer).
Let op: Uw berekening met behulp van de Huurprijscheck geeft een goede inschatting van het puntenaantal. Wilt u de actuele huurwaarde weten van uw woning? Vraag dan een gratis Huurwaardebepaling aan.
Puntentelling laten uitvoeren
De BeheerCompagnie is een onafhankelijke woningbeheerder, gespecialiseerd in het beheer van particuliere huurwoningen. Het is mogelijk om de puntentelling door De BeheerCompagnie te laten uitvoeren zodat u zeker weet of u vrij bent in het bepalen van de huurprijs of dat u gebonden bent aan een maximale huurprijs. Ook kunnen zij u o.a. adviseren hoe een hoger puntenaantal te behalen, het aanvragen van vergunningen, te infomeren over het energielabel of het administratieve, financiële of het technische beheer van uw verhuurde woning uit handen te nemen.
Puntentelling Tips
Om de puntenwaarde van uw woning te verhogen, kunt u verschillende aanpassingen doorvoeren. De lengte van het aanrecht kan maar liefst 7 punten opleveren wanneer deze 2m of langer is. U kunt ook denken aan inbouwapparatuur voor uw keuken. Bijvoorbeeld een ingebouwde magnetron, afzuigkap, koelkast en/of vrieskast. In de badkamer zijn ook punten te winnen door het plaatsen van een kastje met ingebouwde wastafel, een toiletkastje met ingebouwde verlichting, een scheerwandcontactdoos of een thermostatische watermengkraan.
Het energielabel is zeer bepalend voor de puntenwaarde. Hoe beter het huis is op het gebied van energie besparen, hoe hoger de waardering is. Om het energielabel te verbeteren kunt u bijvoorbeeld denken aan het isoleren van het dak of het plaatsen van dubbel glas.
Krijgt uw woning minder dan 146 punten? dan is er ook nog een andere mogelijkheid om niet verbonden te zijn aan een maximaal te vragen huurprijs, namelijk de woning verhuren o.b.v. de ‘Leegstandswet’.