Regels voor de verhuur van nieuwbouw

 

verhuur nieuwbouwHet is pas 1 juli geweest en dat betekent dat de nodige regels worden gewijzigd. Voor u als huiseigenaar wijzigt onder meer de regelgeving voor nieuwbouw. Die regelgeving was te streng, zo klonk het vanuit vastgoedorganisaties. Intussen lijken er meer veranderingen op komst te zijn.

Wat verandert er per 1 juli?

Vlak voor 1 juli maakte minister Stef Blok de nieuwe regels bekend. Ten eerste mogen kopers van nieuwbouw- en transformatiewoningen (gebouwen die van kantoorpand tot woning worden omgebouwd) nu vaker de hoogte van plafonds bepalen. Ook de grootte van de badkamer wordt meer aan vastgoedeigenaren overgelaten. Dat kan u meer speelruimte geven bij de aankoop of bouw van nieuwbouwwoningen. De soms vervelende regels waar u aan gebonden bent zijn dan niet meer van toepassing. Ten tweede wijzigen de eisen voor studentenwoningen. Nieuwe studentenwoningen hoeven nu niet langer 18 m2 maar 15 m2 te zijn. Dat kan voor u als vastgoedeigenaar of -investeerder gunstige gevolgen hebben in de huurmarkt voor studenten. Doel hiervan is investeerders aan te zetten tot nieuwbouw.

Wat gaat er nog meer veranderen?

Er is nog niets definitief besloten, maar wellicht gaan er nog meer zaken veranderen om de woningmarkt regels soepeler te maken. Zo zal het voor u gunstig zijn wanneer de regering het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur opvolgt. Deze heeft namelijk geadviseerd om de hoogte van de liberalisatiegrens en de huurtoeslag meer los te laten. In dunbevolkte gebieden moet de grens omlaag. Dat zal aldaar investeringen uitlokken. In dichtbevolkte gebieden mag de grens juist omhoog, wat de grotere kosten voor u weer compenseert. Wordt wellicht vervolgd.