60 dagen per jaar: dat is na lang onderhandelen de maximale termijn om een appartement via Airbnb te verhuren. In onze eigen hoofdstad welteverstaan. Het Amerikaanse bedrijf heeft daarover een veelbesproken én unieke deal gesloten met de gemeente Amsterdam. Amsterdam hoopt dat hierdoor de overlast door toeristen afneemt en streeft er zo ook naar om het tekort op de woningmarkt terug te dringen. Vanaf 1 januari 2017 krijgen Amsterdamse Airbnb-verhuurders een dagenteller te zien op de website. Zodra ze in een jaar hun appartement 60 dagen verhuurd hebben, kunnen geen nieuwe boekingen meer worden geaccepteerd. Een flinke maatregel, die wel eens een revolutie zou kunnen ontketenen op de verhuurmarkt.
Maximaal 60 dagen
Amsterdam stelde al een paar jaar geleden de regel in dat woningen maximaal 60 dagen mogen worden verhuurd aan toeristen, maar kon bij Airbnb niet direct afdwingen dat gebruikers zich daar ook aan hielden. Amsterdam is niet de enige plek waar Airbnb voor onrust heeft gezorgd. Veel toeristische steden worstelen met de opkomst van de populaire online marktplaats voor de verhuur van privé-accommodaties. In Berlijn en New York is Airbnb inmiddels al grotendeels verboden. Onlangs gaf Barcelona het bedrijf een boete van 600.000 euro wegens het meewerken aan de illegale verhuur van appartementen. Daar is het laatste woord ongetwijfeld nog niet over gezegd.
Voorbeeld voor de wereld
De deal tussen Amsterdam en Airbnb is uniek. Nergens anders in Europa is er sprake van een dergelijke overeenkomst tussen Airbnb en een gemeente. De maatregel is dan ook een voorbeeld voor de wereld, zo stelt de Noord-Europese tak van Airbnb. Ook de gemeente Amsterdam is tevreden met de uitkomst van de onderhandelingen. De overeenkomst is volgens de gemeente in het belang van iedereen in Amsterdam: inwoners, buren, verhuurders en toeristen. Door intensief samen te werken met Airbnb is een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen illegale hotels. Een huis moet immers een huis blijven.
Toch zijn er uitzonderingen
Zoals bij elke overeenkomst, is er ook ruimte voor uitzonderingen. Woningeigenaren kunnen hun afzonderlijke kamers wel meer dan 60 dagen blijven verhuren — zolang het maar om maximaal 40% van de woonoppervlak gaat. Airbnb is veruit de grootste website voor het tijdelijk verhuren van appartementen, maar is niet de enige speler. Er zijn ook andere aanbieders, zoals HomeAway, Wimdu en Booking.com. Verhuurders kunnen nadat de termijn van 60 dagen bij Airbnb is verstreken, hun appartement dus nog wel via andere platformen blijven aanbieden. Amsterdam probeert daar nu al op vooruit te lopen en stelt daarom met andere websites ook een dergelijke deal te willen sluiten. De deal tussen Amsterdam en Airbnb geldt daarmee letterlijk als voorbeeld.