Uniek ecologisch ontwerp EPO kantoor in Rijswijk

Bent u geïnteresseerd in moderne Nederlandse architectuur? Dan heeft u ongetwijfeld kennis genomen van het nieuwe hoofdgebouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk. De constructie van het pand is in volle gang en het zal in 2018 in gebruik worden genomen. EPO heeft gekozen voor een opvallend ontwerp met bijzondere afmetingen: 107 meter hoog, 156 meter lang en 12,6 meter breed. De 26 verdiepingen hebben een oppervlakte van 80.000m2 en zal met de tijd meer dan 1750 nieuwe werkplekken creëren. Het project is niet alleen interessant vanwege haar omvang, maar ook vanwege de manier waarop natuurlijke elementen zijn verwerkt. De entree komt onder een vijver, aan zowel de noord- en zuidzijde komt een tweede huid gevel met plantenbakken en wat dacht u van de skygarden? Dit is een uniek ecologisch ontwerp, zelden gezien in Nederland.

Vijver en tweede huid gevel

Een groot modern kantoor in Rijswijk, past dat wel? EPO heeft daar ook over nagedacht en vindt het belangrijk dat het nieuwe hoofdkantoor niemand in de weg zit. Daarom is gekozen voor transparante en lichte materialen die de horizon niet vervuilen, maar juist aanvullen. Het gebouw moet een eyecatcher worden, dat wel opvalt, maar niet stoort. Om dit effect te bereiken zal rondom het kantoor een vijver worden aangelegd. Hierdoor wordt het hoofdgebouw als het ware door het water opgetild.

De entree zal zich niet op de begane grond bevinden, maar onder het wateroppervlak. Ook komt er een tweede huid gevel. Wanneer u in de toekomst naar het gebouw kijkt, zult u misschien de plantenbakken zien die daarin zijn geplaatst. Die staan daar niet voor niks: door deze planten dringt minder geluid het gebouw binnen. Zo is de nabijgelegen snelweg niet storend voor het personeel. Ook is dankzij deze tweede huid gevel de temperatuur binnen het kantoor goed te controleren. De vijver reflecteert zonlicht, wat door de gevel wordt opgevangen en slechts deels naar binnen stroomt. Het pand maakt voor warmte en koeling gebruik van een speciale warmte- en koudeopslag, aangestuurd door warmtepompen.

Skygarden en bijgebouw

Alle belangrijke installaties binnen het hoofdgebouw worden bewust niet op het dak ondergebracht. Dit betekent dat daar ruimte is voor een skygarden. Hier kunnen de werknemers in hun pauze ontspannen of genieten van het uitzicht. Het is ook een perfecte plek om bezoekers mee naartoe te nemen, om de onderlinge band te versterken. Hoe de skygarden er precies uit gaat zien blijft afwachten, maar het zal een mooie combinatie zijn tussen glas en groen.

Vanaf het dak heeft u ook zicht op het bijgebouw, dat ‘New Hinge’ gaat heten. New Hinge heeft een oppervlakte van 5.150 m2 en gaat het hoofdkantoor ondersteunen. Er bevinden zich extra vergader- en hoorruimtes en ook de sportruimte voor de werknemers is hier gelokaliseerd. Met het complete project en beide gebouwen is meer dan 200 miljoen euro gemoeid. 

Snelle constructie en ideale bouwplaats

De plannen voor het nieuwe hoofdgebouw zijn in september 2013 goedgekeurd. De TPI ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros kregen kort daarop groen licht om de werkzaamheden te starten. De bedrijven werken nauw samen met twee architectenkantoren: Ateliers Jean Nouvel uit Parijs and Dam & Partners Architecten uit Amsterdam. Het is opmerkelijk dat dit complexe kantoorgebouw in 4 jaar af kan zijn.

Een groot voordeel is dat de meeste verdiepingen erg op elkaar lijken. Hierdoor is het mogelijk prefab onderdelen in te zetten en kan snel gebouwd worden. De snelheid van het traject beperkt ook de overlast voor de omliggende kantoorgebouwen. Dat is gunstig voor EPO, want dat betreft ook hun oude vestiging! Ongetwijfeld wacht het personeel met smart tot hun nieuwe accommodatie klaar is.

Volg de bouw op de voet

Blijft u graag op de hoogte over de voortgang van het project? Dan heeft het EPO iets leuks bedacht. Er is een webcam opgehangen in de buurt van het nieuwe hoofdgebouw, zodat u de vorderingen sinds het begin van de bouw kunt bekijken. U selecteert een datum in de kalender en ziet een foto van de staat op dat moment. U kunt zelfs terug naar het moment waarop de werkzaamheden begonnen en ziet het pand dan langzaam oprijzen. Op de hoofdpagina, http://www.bouwcam.com/cameras/eponewmain/ vindt u ook de live beelden. Iedere paar minuten ververst het beeld, zodat u nooit ver achterloopt. U kunt de constructie van het nieuwe hoofdkantoor zo op de voet volgen!

Uw huis verhuren?

Deze nieuwe werkgelegenheid bied ook kansen voor u en de verhuur van uw huis. Benieuwd wat uw mogelijkheden zijn in Rijswijk en omgeving? Neem contact op met Principle vastgoed en wij helpen u graag verder.