Dit is wat je moet weten over de woningmarkt in Amsterdam

Amsterdam is nog steeds onverminderd populair. Het lijkt alsof een overgroot deel van onze bevolking en expats Amsterdam ziet als de ideale thuisbasis. Niet verwonderlijk, want Amsterdam heeft veel te bieden op het gebied van werkgelegenheid. Het aantal werklozen daalde zelfs het hardst in onze hoofdstad. In deze stad zijn er over heel 2016 al 15.000 nieuwe inwoners bijgekomen. Voor een groot deel heeft dit te maken met mensen van buiten ons land die zien dat in Amsterdam er veel kansen voor het oprapen liggen.

Forse stijging van prijzen in woningmarkt dankzij een schrijnend tekort

Er is echter wel een groot probleem aan het ontstaan. De woningmarkt kan de vraag naar woningen niet bijbenen. Er is veel vraag, waar een zeer beperkt aanbod tegenover staat. De verwachting is zelfs dat er in de loop van dit jaar helemaal geen woningen meer beschikbaar zijn.

De woningmarkt in Amsterdam is nauwelijks te vergelijken met die in de rest van ons land. Hoewel de woningprijzen na de recessie in heel het land weer gestegen zijn, is Amsterdam een absolute uitblinker te noemen. De woningprijzen stegen namelijk het afgelopen jaar zo’n 25% in onze hoofdstad, terwijl het landelijk gemiddelde op slechts 5% ligt.

Om een voorbeeld te geven: Voor een kleine studio van zo’n 28m2 betaalt men in Amsterdam 275.000 euro. In het noorden van ons land kun je voor dezelfde prijs een ruime gezinswoning krijgen. De prijzen liggen dus schrikbarend hoog en zijn voor iemand met een gemiddeld loon gewoonweg niet meer te betalen. Ondanks de hoge prijzen staat de gemiddelde woning in Amsterdam maar relatief kort te koop, gemiddeld zo’n 3 maanden.

Huurwoningen in Amsterdam

Niet alleen Amsterdam heeft met deze krapte te maken. Ook steden rondom Amsterdam gaan gebukt onder de grote woningnood. Er worden op het moment in snel tempo nieuwe koopwoningen uit de grond gestampt, maar dit lijkt echter een druppel op een gloeiende plaat te zijn. Als het gaat om huurwoningen, behoort Amsterdam zelfs tot de duurste steden wereldwijd. Per vierkante meter betaalt met zo’n 22 euro. Uitgaande van de bovengenoemde kleine studio betaalt men dus een kale huurprijs van zo’n 616 euro.
Gelukkig is er wel aandacht voor het tekort aan huurwoningen. Het plan ligt er om de komende jaren zeker 10.000 huurwoningen te laten bouwen.