Expats: wie zijn ze?

expatsExpat is een afkorting van expatriate: iemand die voor een internationale organisatie voor een tijdelijke periode, meestal één tot drie jaar, in het buitenland gaat wonen en werken. Het komt echter ook voor dat een expat in het buitenland zelf op zoek gaat naar een baan. Expats hebben een relatief hoog salaris, omdat zij vaak voor gerenommeerde bedrijven werken. Daarnaast zijn zij vaak afkomstig uit hogere sociale klassen. De grootste groepen expats komen uit Engeland en Amerika.

Expats in Nederland

Naar schatting werken er ongeveer 200.000 expats in Nederland, maar exacte cijfers ontbreken echter. De regio Amsterdam herbergt de meeste expats: tussen de 50.000 en 100.000 expats. In Den Haag wonen ongeveer 60.000 expats, inclusief partners en kinderen. Het expat aantal blijft groeien in deze stad. Dit komt mede doordat Den Haag erg rijk is aan internationale organisaties. Andere steden, waaronder Rotterdam (tussen de 25.000 en 30.000 expats), trekken ook steeds meer expats aan. Wanneer expats met hun gehele gezin verhuizen zoeken zij ook regelmatig naar huisvesting buiten de grote steden. In bijvoorbeeld Amstelveen zou ongeveer 10 procent van de bevolking uit expats bestaan.

Waarom kiezen expats Nederland?

Expats vinden het vaak een aantrekkelijke optie om zich in Nederland te vestigen. Dit heeft te maken met de financiële regelingen die Nederland voor expats heeft getroffen. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden 30% van hun bruto salaris belastingvrij ontvangen. Ook komen expats in aanmerking voor een hypotheekrenteaftrek en betalen ze geen belasting over hun netto vermogen. Daarnaast staat Nederland wereldwijd goed aangeschreven als vestigingsland voor een buitenlandse werkervaring. Veel expats zijn tevens onder de indruk van de buitengewone hoge levensstandaard in Nederland. Hierbij kan gedacht worden aan de uitstekende gezondheidszorg en het goed georganiseerde openbaar vervoer. Verder zijn werknemers uit landen als Amerika en Japan gewend aan lange werkdagen en weinig betaalde vakantiedagen. In Nederland is dit vaak beter geregeld.

Huisvesting voor expats

Zoals eerder aangegeven verblijven expats vaak voor een korte periode in Nederland. Vanwege hun korte verblijf kopen zij meestal geen ontroerend goed en gaan ze daardoor eerder op zoek naar een huurwoning. Een huurwoning op een goede locatie is voor een expat vaak zeer belangrijk. Expats willen vaak graag dicht bij hun werk wonen. Dit is voornamelijk in de Randstad. Op deze manier hebben ze makkelijk toegang tot het openbaar vervoer, kunnen ze zich na een zware werkdag snel thuis terug trekken en blijven ze dicht bij de sociale contacten die ze middels hun werk hebben opgedaan. Daarnaast hebben expats vaak een relatief hoog en stabiel inkomen en investeren ze (of de werkgever) graag in een goede huurwoning. Expats zijn hierdoor een interessante doelgroep voor verhuurders in de Randstad.

Uw huis verhuren aan expats? Vind hier tips om uw huis sneller te verhuren aan expats of start direct met de verhuur van u woning!