5 belangrijkste punten over de leegstandswet


Staat uw huis in de verkoop, maar denkt u eraan deze te verhuren? Er zitten veel voordelen verbonden aan het verhuren op basis van de leegstandswet. Waarom zou u er geen gebruik van maken? Het belangrijkste is dat u bij de overgang van de verkoopmarkt naar de verhuurmarkt op de hoogte bent van de formaliteiten die daarbij komen kijken.

1. Wat betekent de leegstandswet voor u?

Als u een vergunning krijgt om uw woning te verhuren via de leegstandswet zitten hier vele voordelen aan verbonden. Ten eerste kunt u uw woning verhuren zonder rekening te houden met het puntenstelsel. Dit betekent dat u zelf de huurprijs mag bepalen. Ten tweede kunt u zonder reden opzeggen met een wettelijke opzegtermijn van drie maanden. Zonder het gebruik van de leegstandswet bent u verplicht uw woning te verhuren op basis van het puntenstelsel en kunt u uw woning alleen terugkrijgen voor het einde van het contract in het geval van dringend eigen gebruik.

2. Welke kosten zijn er aan de leegstandswet verbonden?

U kunt een vergunning aanvragen voor €154,50. Deze kosten moet u ook betalen als u aanvraag wordt afgewezen. Voor de gemeente Amsterdam kunt u uw aanvraag opsturen of mailen naar infovergunningen.wonen@amsterdam.nl.

3. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

U krijgt alleen een vergunning om te verhuren via de leegstandswet als u werkelijk aan alle eisen voldoet. Het belangrijkste is dat uw woning te koop staat. Het is niet van belang voor de vergunning of u ook werkelijk met een makelaar samenwerkt. U moet een bewijs van verkoop opdracht kunnen overleggen. Vervolgens is het ook belangrijk dat u niet meer ingeschreven staat op het adres van de woning die u wilt verhuren via de leegstandswet. De woning moet leeg zijn en er mag dus niemand op ingeschreven staan. Het is wel mogelijk de vergunning voor de leegstandswet aan te vragen terwijl u nog in uw woning zit, maar dan moet er wel een verhuisdatum worden gegeven. U kunt meer informatie vinden over de benodigde documenten op het aanvraagformulier.

4. Hoe lang kunt u gebruikt maken van de leegstandswet?

Als u een vergunning krijgt kunt u deze gedurende 5 jaar gebruiken. De woning moet dusdanig ook deze 5 jaar in de verkoop staan. Na deze 5 jaar kunt u de vergunning niet meer aanvragen. Het is wel mogelijk de vergunning aan te vragen voor een andere woning. Er worden maximaal twee vergunningen gegeven per persoon (voor twee verschillende woningen).

5. Huurcontract op basis van de leegstandswet

Als alles verloopt zoals gewenst en u uw woning heeft kunnen verhuren via de leegstandswet, is het alsnog belangrijk op te letten dat alles volgens de regels verloopt. Zo moet een tijdelijke huurcontract op basis van de leegstandwet voldoen aan de volgende regels:

  • Een tijdelijk huurcontract kan worden aangegaan voor een periode van minimaal zes maanden.
  • De opzegtermijn voor de tijdelijke huurder bedraagt minimaal één maand.
  • De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt minimaal drie maanden.

Als u werkt met een verhuurmakelaar, mag u verwachten dat het juridisch aspect correct wordt geregeld. Zo wordt er een gedegen huurcontract opgesteld waarin uw voorwaarden worden verwerkt.