De perfecte verhuurcondities

perfecte-huurconditiesVerhuur, een korte introductie

Een onderwerp dat in de verhuur vaak ter sprake komt is vertrouwen. Als verhuurder wilt u er op kunnen vertrouwen dat de huurder op tijd de huur betaalt, de woning netjes bewoont, deze netjes achterlaat, etc. Daar tegenover staat ook dat de huurder er op vertrouwt dat de verhuurder de woning schoon en zonder gebreken oplevert, deze technisch in goede staat verkeerd, problemen met bijvoorbeeld de cv zo snel mogelijk worden verholpen, de borg netjes wordt afgehandeld, etc.

Het eerste belangrijke moment is de aanvang van de huurperiode. Het bij aanvang goed overdragen van de woning is de basis van vertrouwen. Als er in de eerste weken gebreken worden geconstateerd is het belangrijk deze snel te verhelpen. Op deze wijze heeft uw huurder direct een positieve ervaring.

Problemen in de verhuur komen onder andere voort uit situaties waarbij bovenstaande niet het geval is. Expat-huurders zijn gevoelig voor goede en professionele service. Ze betalen een goede huur en daarbij verwachten ze een bijbehorende service.

Verhuren voor bepaalde tijd

Indien u uw woning wilt verhuren voor een bepaalde tijd dan vindt Principle Properties een passende huurder voor u. Principle Properties bemiddelt veelal voor expats, echter ook voor huurders die al langer in Nederland verblijven. Over het algemeen verwachten expats flexibiliteit van een eigenaar indien het dienstverband in Nederland eerder dan verwacht wordt beëindigd. Huurders die al langer in Nederland verblijven zijn vaak specifiek op zoek zijn naar een gemeubileerde en/of gestoffeerde woning bijvoorbeeld vanwege de verkoop van de huidige woning, een latere oplevering van een nieuwe woning, echtscheiding, etc.

Huurovereenkomst voor bepaalde tijd

Een huurovereenkomst wordt afgesloten voor een minimale periode. De einddatum daarvan wordt vastgelegd in een huurcontract. Deze huurovereenkomst kan niet tussentijds worden opgezegd, tenzij de mogelijkheid daartoe expliciet is opgenomen. Bij verhuur aan expats is het gebruikelijk een diplomatenclausule aan de huurovereenkomst toe te voegen.

De overeenkomst eindigt niet automatisch na de overeengekomen periode, maar dient te worden opgezegd. Indien niet wordt opgezegd, loopt de overeenkomst in principe door voor onbepaalde tijd!

Lees ook de tekst onder “ontbinding”.

Vanwege de vergaande huurbescherming van de huurder is een huurovereenkomst voor bepaalde tijd slechts in enkele situaties rechtsgeldig. Principle Properties kan u aan de hand van uw situatie advies geven en uw risico bepalen.

Geliberaliseerde woningen

Als de basishuur (kale huur) in het huurcontract hoger is dan een bepaald grensbedrag, is het huurcontract geliberaliseerd. Het puntensysteem voor een maximale huurprijs geldt dan niet.

De verhuurder kan zelf de huurprijs bepalen. Het grensbedrag heet de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens wordt elk jaar aangepast. Voor de actuele liberalisatiegrens kijkt u op www.rijksoverheid.nl